Bugün bu yazımızda hamam böcekleri zararları hakkında bir konuya değineceğim. İnsanoğlu geçmişten bugüne yaşam alanlarında sağlıklı ve güvenli bir hayat sürdürebilmek için kendilerini korumaya alabilmek adına birçok önlem almıştır. Canlılar arasında ekolojik bir döngü olmasından kaynaklı besin zinciri her daim bir birine yakın durmak zorundadır. Bu yüzden İnsanların en özel mekanları olan evlere dışarıdan birçok zararlı canlı sinerek ve ya zorlayarak baş ucumuza kadar ulaşabilmektedirler.
Hamam Böcekleri Nerede Yaşar
Hamam böcekleri insanlara yakın yaşamayı ve insanların birçok engellerine karşı koyarak mücadele veren en cesur böcekler arasında beklide öncü olanıdır. Biyolojik yapıları gereği ısı, su ve diğer besin kaynakları ile insanlarla birçok ortak özelliği bulunmaktadır. Bunun en belirgin örneği mutfak alanlarına girmiş bir annenin orada koloni kurarak evin tüm bölümlerine yayılmasıdır. Yeryüzünde geniş bir kitleye sahip olan böceklerin en yaygın olan üç türü ülkemizin de birçok bölgesinde yaygındır. Muhakkak karşılamışsınızdır. Geceleri uyanıp ışıkları yatkımızda evin çeşitli yerlerinde sağa sola koşuşturan ve sadece zeminde bulunan siyah iri türleri karafatma diye adlandırılan şark hamam böceğidir. Diğer bir türü olan sarımtırak ve kahve renkli olanları da evin en çok mutfak bölümünde tezgah ve dolapların üstü ya da içinde dolananları ise kalorifer böceği olarak bilinen alman hamam böceğidir.
Hamam Böcekleri Deterjan ve Çamaşır Suyu İle Ölür mü?
Bu haşerelerin mücadelesi oldukça zordur. Kullanılan deterjan ve diğer kimyasal asit ve saf çamaşır suyu ile savaş vermek her daim boşa bir uğraş olacaktır. Çeşitli deneyleri sergileyen bilim insanları radyasyona maruz kalan hamam böceğinin diğer canlılardan dayanıklı olduğunu ve yaşamaya devam ettiklerini gözlemlemişlerdir.
Hamam böceklerinin bütün türleri zararlı sınıfında kırmızı skaladadır. Ev, iş yeri ve diğer müesseselerde sürekli keşif içerisinde olduklarından dolayı tuvalet, banyo, kanalizasyona bağlı kirli su giderlerinde dolaşarak, mutfak tezgahı, yemek masası, tabaklar, kaşık –çatal ve daha da ilerleyerek geceleri yüzümüzde ve vücudumuzun diğer bölgelerine de değerek mikrop bulaştırırlar.
İnsanların tükettiği hayvansal ve bitkisel gıdalara ulaşmak için sürekli fırsat kollayan haşereler bir yol buluncaya kadar arayış içerisindedirler. Bilindiği üzere hamam böceklerinin zehir salgısı ve insanları sokma, ısırma gibi eylemleri görülmemiştir. Ama bunlardan daha da vahim olanı ise; ağız ve ayak bölgelerinde birçok basil taşıyan böcekler çeşitli mikrop yayarak çeşitli hastalıkların zeminini oluştururlar.
Hamam böcekleri ile mücadele için çeşitli kimyasal ve el yapımı ilaçlar için diğer yazılarımızda bilgi aktarmıştık. Hamam böceğinden kurtulmanın yolları arasında en iyi yöntemleri güncel yazılarımızla paylaşacağız. Diğer haşereler için lütfen burayı tıklayınız.