Kertenkele ilaçlama, sıvı insektisit ve yapışkan plakalarla iki metot ile yapılmaktadır. Dünya üzerinde 3000 bin civarında türlerinin olduğu kabul edilmektedir. Soğukkanlı canlılardır ve ayak sayıları dört, iki ve ayaksız olarak yılana benzer sürüngenleri de mevcuttur. Oval vücut şekilleri ve baş tarafından kuyruk kısmına doğru bir incelme biçimine sahiptir. Kuyruklarını tehlikeli bir durumda saldırgan canlıya av olsun diye kopararak kaçarlar. Bu durumda yenilmiş gibi görünerek zaman kazanmış olurlar. Daha sonra bu kuyruk yeniden eski halini alacaktır. Ülkemizdeki türlerinden zehirli olanına rastlanmamıştır. Besin kaynakları böcek türleridir. Ağaç kovukları ve yer altına yumurta bırakarak çoğalırlar. Ayaklarında beş parmak ve parmak uçlarında güçlü tırnaklar vardır. Bunun için ağaçlara, yüksek binalara tırmanarak balkonlardan ve pencereden içeri geçebilirler.
Kertenkele ilaçlama ve önemi; Ülkemizde her bölgede görülmektedirler. Ancak insanlara saldırı gibi bir girişimleri olmamıştır. Aksine insanlardan kaçan bir canlı tizini sürerken kaçan av eve girmiş ise haliyle takip edebilir. Eve girmişse de bir çıkış bulmaya çalışacaktır. Kertenkele insanlar tarafından yılanlar familyasında olduğu düşünülerekten ve insanlardan sürekli kaçtıklarından dolayı genel özellikleri iyi bilinmemekle ve tehlikeli oldukları düşünülerek, insanlar üzerinde bir korku oluşturmaktadırlar. Yaşadıkları alanlarda ve avladıkları böceklerden dolayı birçok mikrobu taşıdıklarında, bu nedenle kertenkele ilaçlama önem arz etmektedir.
Kertenkele ilaçlama ve canlı yakalama istasyonları ile ilaçlama konusunda uzman kişiler tarafından, taktiksel yaklaşımlarla canlıyı yakalama ve ya yuvalandıkları ulaşılmaz alanlara, insektisit püskürterek durumu kontrol altına almalıdırlar. Yeterli teçhizatlara sahip değilseniz, çevik ve elastik vücut yapıları ile yaşam alanlarınızdan gözden kaybedebilirsiniz. Bu durmada gün boyu psikolojik olarak sizi huzursuz edecektir. Böyle zorluklara maruz kalmama için, lütfen profesyonel ilaçlama firmaları ile irtibat kurunuz.