HAŞERELERİN YAŞAM ALANLARI VE YAŞAM ŞARTLARI
Böcek kışın nasıl yaşar: Mevsimlerin birçok bitki ve diğer canlılar üzerinde etkilerinin olduğu kadar böcekler üzerinde de etkileri oldukça büyüktür. Dört mevsimi ve hava şartlarını en iyi bilen ve düşünen bir canlı olarak insanların aklına şu soru gelmektedir. “Böcekler kışın nasıl yaşar “ Böcekler ilkbahar-yaz ve dört mevsim yaşayanları olarak kendi aralarında iki sınıfa ayrılırlar. Böcek sınıfında bazı familyalar değişen mevsimlere uyumlu olarak; kış uykusuna yatan, yarı uyur ve uyumayan olarak üçe ayrılırlar. En sık rastladığımız hamam böceği takımındaki kın kanatlı olanlarıdır.
Yaz Kış Evlerimizde En Sık Rastladığımız Böcekler
Böcek kışın nasıl yaşar, dediğimizde burada bizi en çok ilgilendiren evimizde yaz-kış yaşayan istilacı böceklerdir. İnsanların yaşam alanlarına ortak olmak isteyen kalabalık haşere aleminde sadece birkaç türü vardır. Hangileridir bunlar dediğimizde sırasıyla; Hamam böceği, karınca, pire, tahtakurusu, sinekler ve sayıları diğerlerinden az olan güvelerdir. Unutmayın bunların çoğu sadece yaz aylarında birkaçı da kış aylarında mevcuttur. Kışın yaşayanlar ise son paragrafta belirtilmiştir. Bu saydıklarımız da yıl içerisinde farklı zaman dilimlerinde yaşayarak, kış uykusunu uyuyanlar ve uyumayanlar diye ikiye ayrılırlar. Her ne kadar bilimsel olarak haşere sınıfının genel anlamda kışın görülmemesi söyleniyor ise; Hamam böceği, tahtakurusu ve kışın alanın sıcaklık ve nem oranının sabit kaldığı yerlerde pire, karasinek, gümüşçün böceği ve güve gibi haşerelerinde yaşadığına rastlanılır. Bu saydıklarımız özel olarak dışarıda bırakılmıştır.
Kışın evlerimizde görülen böcekler
Böcek kışın nasıl yaşar Evlerimizde kışın en çok hamam böceği, gümüşçün (nem) Böceği ve tahtakurusu yaşamaktadır. Hamam böceği oda sıcaklığında kuşkusuz her mevsimde faaldir. Sıcaklık, nem ve gıdaların bulunduğu tek yer evlerdeki mevcut mutfaklardır. Burada yeterli elektronik eşyaların varlığı ile üremek ve kış aylarında ısı kaybı yaşamamak için; buzdolabı, bulaşık makinesi, kombi, fırın, televizyon vb. diğer yerlere saklanarak adaptasyon sağlarlar.
Böcek kışın nasıl yaşar sorusuna, özetle bir canlının yaşaması için gerek duyduğu şartlar dahilinde imkanlar sağlanıyor ise, biyolojisinin özel durumları dışında yaşamasına hiçbir engel yoktur. Bir diğer haşere ise tahtakurusu popülasyonu her ne kadar bitmese de hamam böceği kadar etin değildir sayıca az ama rahatsızlık vermektedir. Besin kaynağı kan olduğundan dolayı yatak odalarında yatak dikiş aralarına, yastık kılıfları, süpürgelik ve sıcak karanlık alanlarda gizlenerek geceyi beklemektedirler.