İstanbul’u keneler bastı:Bu sene bahar ayının geç gelmesi insanlarda yeşile doğaya olan özlem bir hayli büyüdü. Son zamanlarda havaların ısınması ile yetişkin çocuk demeden herkes parklara, çimenliklere ve piknik alanlarına yığılıp kaldılar, insanlarla birlikte diğer canlılarda aynı şekilde yeryüzüne dağıldılar. Güneşli günlerin tadını çıkarmaya çalışan insanlar oturdukları, konakladıkları yerlerde üstlerine bulaşan, tutunan birçok haşerelerle karşı karşıyadırlar. Haşerelerin içinde en tehlikeli olanlarından keneler, sinsice insanlara tutunarak vücudun koltuk altı, boyun, kulak arkası, diz kapağı, kürek kemikleri gibi görülmesi bir hayli zor olan bölgelere saplanarak fark edilmediği zaman haftalarca kan emebilir.
Kene ısırığı nasıl anlaşılır
Yukarıda saymış olduğumuz faktörlerden veya çeşitli yollardan insan vücuduna bulaşan keneler, kendileri için kan emebilecek uygun alanlarda konaklayarak, vücudunun alabileceği kadar kan emer. Kene tutunduğu yere vantuz şeklinde olan bir nevi tırnak biçimli çengelleriyle sabitlenerek hareket etmeksizin uzun süre bekleyebilir ve kafasını deriye gömerek derine doğru gömülmeye çalışır. Fark edildiğinde düşürmeye çalıştığınızda vermiş olduğunuz dürtülere tepki göstererek daha da yara kısmına tutunacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir durum söz konusudur; kesinlikle keneleri kendiniz düşürmeyin, fark edildiği anda hastayı en yakın sağlık kuruluşuna yetiştiriniz orada tıbbi mücadele ile en iyi müdahale yapılacaktır. Çünkü kopartırsanız vücuduna almış olduğu yoğun kan ile taşımış olduğu mikrobu yaradan hastaya hızlı bir şekilde bulaştırabilir, veya hastaya tutunan kene büyük oranda mikrop taşıyıcısı da olabilir. Bu nedenle kafasını kopardığınızda veya kenenin tamamını parçaları ayrıldığınızda, sağlık açısından risk oluşturabilirsiniz. Koparıldığı yerde 2 veya 3 milimetre genişliğinde bir oyuk yara oluşturacaktır, keneler gözde fark edilmediği anda; çocuk, yetişkin gözetmeden, bulunduğu bölgede yanma, istekli bir kaşıntı ile kişi huzursuz olacaktır. İkinci bir birey tarafından şikayetçi olan kişinin vücudu göz ile kontrol edilmelidir.
Keneler zehirlimidir
Elbette kene kan emdiğinden dolayı bir çok virüsü, hastalığı çeşitli basilleri kan yoluyla bulaştıran bu parazitler, keneler zehirlimidir sorusunun tek cevabıdır. Geçen yıllarda ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde haber siteleri, sosyal medyalar ve sağlık kuruluşlarının bilboard bilgilendirme köşelerinde üzerinde uzun süre durulan ve hayati tehlike taşıyan bir çeşit virüs olarak bilinen ve taşıyıcısı kenelerin olduğu kanısına varılan; kırım kongo kanamalı ateşi belirtilerinde, aniden gelen havaleler bir çok kişi tarafından hafife alınarak veya geç kalınacak bir çeşit ihmaller sonucunda, onlarca insanın ölümüne neden olmuştur.
Kene ısırığı belirtileri
Keneler bir süre canlı derisi üzerinde beslendikten sonra kendince uygun olmayacak şartları anladığında yer değiştirecektir, yani boyun bölgesinden, kulak arkasına, kafa derisine veya koltuk altına kadar inebilir. Burada yeni bir damar yolu bularak uzun süre kene kan emer ve kalacak uygun bir yer seçer. Kenenin terk etmiş olduğu bölge; oyuk ve bir kaç milim büyüklüğünde bir yara biçimde olacaktır ya da aynı şekilde fazla oyuk olmayan bir yare ile karşılaşabilirsiniz. Fakat bu yaralar çoğu zaman bir yanma ve kaşıntı hissi uyandırır, burada mevsimlerde göz önünde bulundurularak, özellikle bahar ayları içerisinde böyle durumlar ile karşılaşırsanız kene ısırığı şüphesiyle doktora gitmenizi öneririz. Bu gibi durumlar karşısında yaşamış olduğunuz eviniz ve işyeriniz için kene ilaçlaması yaptırmalısınız kene ilaçlama yöntemleri ile ilgili bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz